3 Redenen waarom je de testfase moet plannen
Geplaatst op
Ervaren projectmanagers weten dat testen één van de projectfasen is die op het laatste moment onder druk komt te staan, vooral bij projecten die in een watervalomgeving worden beheerd. Soms is het gebrek aan testtijd iets wat je niet in de hand hebt. Soms is het te wijten aan een slechte planning en niet in staat zijn om nee te zeggen tegen.
Als de test echter niet effectief kan worden afgerond, krijg je mogelijk niet de oplossing waar je op gehoopt had. Dus hoe voorkom je dit? Je moet je test fase plannen en beschermen, zodat het testteam de tijd krijgt die ze nodig hebben.
Reden #1: Testen is hoe je fouten ontdekt
Het is geen raketwetenschap: testen is de manier waarop je erachter komt wat niet werkt!
Hoewel we allemaal graag willen denken dat onze ontwikkelingscollega’s de eerste keer alles goed krijgen, is dat in de praktijk niet altijd het geval. Je moet je deliverables testen om er zeker van te zijn dat je de resultaten krijgt die je verwacht. Of het nu gaat om responstijden op websites, de kwaliteit van bakstenen uit een productielijn of iets anders, jouw stakeholders verdienen het om vertrouwen te hebben in wat je hen biedt. Testen is hoe je de fouten ontdekt. Een gestructureerde aanpak van het testen, zoals die in een testfase wordt uitgevoerd, is de manier om dit te doen. Het methodisch doorwerken van de verschillende processen en deliverables geeft je een stevige basis om te kunnen zeggen dat je levert wat je zegt dat je zou doen.
Reden #2: Testen laat zien wat er geleverd wordt
Het is gebruikelijk om belanghebbenden uit de relevante bedrijfssectoren bij de testactiviteiten te betrekken. Uiteindelijk zijn zij het die het eindresultaat dag in dag uit zullen gebruiken. Ze weten wat het moet doen en hoe het moet werken.
Reden #3: Testen laat zien hoe het systeem zal worden gebruikt
Testers zijn niet betrokken geweest bij de ontwikkeling, zeker niet als ze zakelijke gebruikers zijn. De testfase is een geweldige manier om te controleren of je goed hebt geluisterd. Je had regelmatig de zakelijke gebruikers erbij moeten betrekken om er zeker van te zijn dat je levert wat ze willen, op een manier die voor hen werkt. Testen is het punt waar je kunt controleren of je het goed hebt.
Hoewel je misschien precies weet welke knop je op de nieuwe software moet indrukken, doet een tester dat niet. Dit zijn mensen die jouw product serieus kunnen testen. Ze zullen je vertellen of ze de instructies begrijpen. Ze voeren de verkeerde gegevens in om te zien wat er gebeurt. Ze zullen proberen je deliverables te breken omdat ze weten dat op een dag iemand per ongeluk precies dat zal doen. Om jouw testfase zo goed mogelijk te plannen kun je de hulp inschakelen van een gespecialiseerd bedrijf omtrent projectmanagement zoals: optio.nl