Hoe een HR-adviesbureau je kan helpen
Geplaatst op
Er zijn tal van HR-onderwerpen waarin je als ondernemer ´vast kan lopen´. Gelukkig zijn er dan altijd nog de diensten van een HR-adviesbureau. Denk bijvoorbeeld aan loopbaanbegeleiding voor je medewerkers. Maar ook wanneer je een bedrijf aan het opbouwen bent, is het erg belangrijk om te weten welke medewerkers je in dienst gaat nemen. Je moet immers weten of ze allemaal goed met elkaar kunnen samenwerken in een team. Tegenwoordig is het erg belangrijk dat teams goed kunnen samenwerken omdat veel taken door teams worden opgepakt. Natuurlijk heeft iedereen wel specialisaties, daarom is het ook belangrijk dat medewerkers zelfstandig kunnen werken en hun specialisaties zich eigen maken. In deze blog gaan we je vertellen hoe loopbaanbegeleiding en een assessment je erg kunnen helpen.
Wat is loopbegeleiding?
Het kan zo zijn dat medewerkers niet helemaal lekker in hun baan zitten. Misschien willen ze graag iets anders doen binnen het bedrijf maar weten nog niet helemaal goed wat ze dan kunnen doen. Met loopbaanbegeleiding zorg je ervoor dat je personeel enthousiast en gemotiveerd blijft. Daarnaast is het goed om kennis en talent dat al in je bedrijf aanwezig is, zoveel mogelijk binnen het bedrijf te houden en zelfs te ontwikkelen. Daar heb jij als werkgever heel veel profijt van. Zo kan het personeel lekker aan de slag blijven, doorgroeien binnen het bedrijf of juist daarbuiten. Het is zelfs zo dat sommige medewerkers als zelfstandig ondernemer aan de slag gaan naar hun loopbaanbegeleidingstraject.
Wat is een assessment?
Er is naast de loopbaanbegeleiding ook nog het assessment dat je helpt op een heel ander HR-vlak, namelijk het aannemen van nieuw personeel. In feite is een assessment een psychologisch onderzoek waarbij verschillende aspecten van een persoon getest worden. Je kunt dan denken aan kennis, gedragingen, intelligentiequotiënt en motivaties om aan het werk te gaan bij het specifieke bedrijf, jouw bedrijf dus.
Uit welke onderdelen kan een assessment bestaan?
Een assessment kan uit verschillende onderdelen bestaan denk aan: een interview een rollenspel, een vragenlijst en een middag meelopen op de zaak en alvast meedenken. Dit zijn tal van activiteiten die het gemakkelijk maken om uit te vinden hoe een sollicitant qua persoonlijkheid, werkhouding en kennis in elkaar steekt.
We hebben zojuist in de opsomming het interview genoemd, dit is natuurlijk het oude vertrouwde sollicitatiegesprek waarin je als bedrijf heel goed een beeld kan krijgen van hoe een sollicitant is. Meestal worden er twee gesprekken gehouden: in gesprek éé hebben ze het dan over de persoon en in gesprek twee gaat het meer over het werk en de motivaties om te solliciteren. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je alles in één gesprek doet. De keuzes die je maakt aangaande het assessment hangen ook een beetje van de functie af en de zwaarte van het belang hoe hoog een sollicitant qua kennisniveau zit.